Aktuelno

18 Feb, 2019

Bazar majice Sarajevo - MAYAN

16.2.2019.-e smo učestvovali na zimskom sajmu majice MAYAN sa našim umjetničkim i društveno-korisnim projektima “Kids<3Art” i “Umjetnost Pod Nogama”. U istoj pozitivnoj atmosferi sa ljetnog sajma majice MAYA smo doprinijeli promociji projekata sa pravom kulturno-umjetničkom vrijednošću, ali i razmjenjivali iskustva i promovisali saradnju unutar industrije.

Pored toga, predstavili smo i novitete u našem razvoju novih tehnologija sa pratećom aplikacijom za projekat “Kids<3Art”, koja kroz virtuelnu realnost dodaje jednu novu dimenziju postojećim medijima. Ovaj projekat je rađen u saradnji sa SOS dječijim selima, gdje su djeca na svoj način i bez mnogo uputa proizvela vlastite verzije umjetničkih radova poznatih slikara.

Aplikacija putem kamere smartfona locira i prati dječije radove te u ‘izmjenjenoj’ realnosti (AR - Augmented Reality) prikazuje originalni rad slikara preko dječijeg rada. To nam dozvoljava da lako uočimo sličnosti između djela te elemente koje je dijete preuzelo sa originalnog rada. Na ovaj način možemo vidjeti koji su slikari bili bliži dječijim emocijama i dječijem viđenju svijeta, i u kojoj mjeri se može reći da su ostali djeca u duši.

Ovakva kulturno-umjetnička dešavanja su neprocjenjive prilike za promociju umjetnosti uopće, a posebno lokalnih umjetnika i originalnih radova koji predstavljaju naš grad i državu u pozitivnom svjetlu. Uz to, učesnici imaju priliku razgovarati sa obrtnicima koji umjetničke radove prenose na raznovrsne proizvode kako bi pronašli optimalna rješenja za svoje potrebe. Jedna od najvećih prednosti ovakvog događaja je također i promocija saradnje unutar same industrije te razmjena poslovnog iskustva. Svi učesnici imaju svoju priču, a MAYAN ih povezuje kako bi razmatrali nove ideje, industrijske trendove i tehnologije za dobrobit cijele zajednice.

Sve u svemu, Bazar majice MAYAN je bio odličan nastavak i dodatak na ljetni sajam majice koji okuplja umjetnike i male obrtnike koji su najveći pokretač ekonomije jedne države.